Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі

Дата: 08.08.2019 14:22
Кількість переглядів: 7139

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг з 01 жовтня 2019 року у готівковій та безготівковій формі .

 

    З 1 жовтня 2019 року стартує монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

    Пільги призначатимуться управлінням соціального захисту населення, а оплата пільг за житлово-комунальні послуги здійснюватиметься через АТ «Ощадбанк».

     Право на отримання пільг, як і раніше, для окремих категорій пільговиків визначатиметься з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. На сьогодні він становить 2690,00 грн.

     Нагадаємо, з 01 липня 2015 року діє новий порядок надання пільг для більшості пільгових категорій населення: учасників війни, дітей війни, багатодітних сімей та інших. Тим, у кого розмір доходів перевищує суму, що дає право на податкову пільгу, скасовані знижки на оплату житлово-комунальних послуг, розмір яких становить 25-75% від суми виставлених постачальниками рахунків. А податкова пільга дорівнює 1,4 прожмінімуму на 1 січня поточного року і щороку збільшується, у 2019 році вона становить 2690 грн/особу. Тим, у кого доходи більше Мінсоцполітики рекомендувало оформити субсидію, що і зробили більшість пільговиків, щоб платити за компослуги менше. Пільг, незалежно від їх доходів, не позбавлені тільки особи з інвалідністю внаслідок війни (для них компослуги 100% в межах норм споживання), учасники бойових дій, в тому числі в АТО і ООС, члени сімей померлих/загиблих ветеранів війни, чорнобильці I і II категорій, особи з інвалідністю внаслідок проходження служби в армії, ветерани військової служби та органів внутрішніх справ, та ветерани інших служб.
       Пільговики, які отримують субсидію не будуть мати право на пільги в період отримання субсидії.

        Пільговик зобов’язаний повідомляти управління соціального захисту населення про зміни всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна місця реєстрації, кількості членів сім’ї, термінів права на пільги, статусу, та інше).

       Суми пільг призначені надміру внаслідок зловживання з боку пільговика повертаються пільговиком до державного бюджету. У разі відмови пільговика повернути надміру виплачені кошти, питання про їх повернення вирішуватиметься в судовому порядку.
       Відповідно до ухваленого Урядом рішення, паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі — готівкова і безготівкова.
        Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через АТ «Ощадбанк». Для цього АТ «Ощадбанк» вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. Після того АТ «Ощадбанк» здійснюватиме переказ коштів на рахунки виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та АТ «Ощадбанк».

       Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати сили і час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати.

      Про готівкову форму надання пільг.
     Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соціального захисту, написати відповідну заяву і надати реквізити банківського рахунку в АТ «Ощадбанк». Органи соціального захисту населення, формуватимуть щомісяця до 25 числа реєстри пільговиків для виплати пільг у готівковій формі і передаватимуть їх Мінсоцполітики. Після чого Міністерство, опрацювавши отримані реєстри, надсилатиме їх до АТ «Ощадбанк» та переказуватиме зазначеному банку кошти для виплати монетизованих пільг.

      Таким чином, кошти надходитимуть на особисті рахунки пільговиків, які зможуть зняти їх з власного рахунку у будь-який час.

       Пільговик буде сам вирішувати куди дівати ці гроші, сплачуючи щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги. При заощадливому відношенні до користування житлово-комунальними послугами споживач зможе економити та залишати частинку грошей собі.

     Але, у разі виникнення заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги понад місяць (наприклад, у липні існує заборгованість за травень), сума якої перевищуватиме 20 неоподатковуваних мінімумів (а це 340,00 грн.), виплата пільги з наступного місяця здійснюватиметься у грошовій безготівковій формі.

      Як вираховуватиметься сума пільг?

Розрахунки сум пільг будуть проводити в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. Враховується: право на пільгу, відсоток на пільгу, кількість членів сім’ї, технічні характеристики та квадратні метри житлового будинку чи опалювальної площі тощо. Опалювальну площу управління соцзахисту звірятиме з даними управління газового господарства.

      Якщо в одному житловому приміщенні право на пільги мають кілька пільговиків, розрахунок суми пільги здійснюється одному із таких пільговиків, який має право на більший за розміром відсоток знижки з оплати житлово-комунальних послуг, з урахуванням розміру пільг інших пільговиків.

       Підсумовуючи вище зазначене, можна сказати наступне. До Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, що мають право на пільги  буде внесено всіх пільговиків.                    А це — особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій, діти війни, жертви нацистських переслідувань, реабілітовані, багатодітні сім’ї, прийомні сім’ї, ліквідатори аварії на ЧАЕС та ін.

     Внесення до реєстру пільговиків інформації про педагогічних, медичних та фармацевтичних працівників, працівників бібліотек, музеїв і працівників культури в сільській місцевості і селищах міського типу буде здійснюватися на підставі відомостей, поданих установами (підприємствами), в яких такі особи працюють.

      Управління соціального захисту щомісяця формуватимуть реєстри для виплати пільг  і передаватимуть їх Мінсоцполітики. Після чого Міністерство, опрацювавши отримані реєстри, надсилатиме їх до АТ «Ощадбанк» та переказуватиме зазначеному банку кошти для виплати монетизованих пільг.

      АТ «Ощадбанк» щомісяця інформуватиме пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

     Тому  управління зобов’язане внести інформацію щодо номера мобільного телефону пільговика до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги для подальшого опрацювання.

      Для отримання додаткової інформації (та надання номеру мобільного телефону) необхідно звертатися  до уповноважених  представників сільської, селищної рад або до управління соціального захисту населення Хмельницької  районної державної адміністрації за адресою: м. Хмельницький вул. Тернопільська,4.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь