Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Чергова зустріч-нарада

Дата: 09.09.2021 20:36
Кількість переглядів: 2526

 

 

 З ініціативи начальника Хмельницької ДПІ, у Гвардійській сільській раді 03.09.2021р відбулась чергова зустріч-нарада з працівниками Гвардійської сільської ради та фінансового відділу Гвардійської сільської ради, представниками громади.

    Основне питання, що піднімалось на  даній зустрічі, роз'яснення податківців  щодо необхідності одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами – резидентами належних їм активів. 21 липня 2021 року набрали чинності окремі норми Закону України від 15 червня 2021 року N 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», відповідно до якого внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України в частині проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

  Отже, скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Кодексу є чи були платниками податків (далі - декларант).

  Декларанти матимуть право подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (далі - Декларація) із зазначенням активів, що їм належать, та з яких не були сплачені податки і збори, до 1 січня 2021 року. При цьому в Декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об'єктів декларування.

    Об'єкти декларування можуть бути визначені пп. 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання Декларації.

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об'єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

  Сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об'єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування таких ставок, зокрема:

5 %  щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

9 %  щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

2,5 %  щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання Декларації.

 Добровільне декларування – цивілізована легалізація раніш не оподаткованих активів

Хмельницька Державна податкова інспекція  інформує, що Законом України від 15.06.2021 №1539-IX  визначено одноразове (спеціальне) добровільне декларування як особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу є чи були платниками податків.

Громадянам важливо зрозуміти, що держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг.

 Порядок проведення кампаніїз одноразового (спеціального) добровільного декларування

Хмельницька Державна податкова інспекція  повідомляє, що розпочалася всеукраїнська кампанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Виникає питання, а який порядок проведення кампанії?

По-перше: кампанія добровільного декларування триватиме у період з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

По-друге: особа, яка вирішила задекларувати свої ризикові активи, тобто декларант, зможе, починаючи з 1 вересня 2021 року подати до ДПС одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Увага!

Декларація буде подаватися тільки в електронній формі. У декларації потрібно буде вказати відомості про декларанта для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер), відомості про об’єкти декларування. Для грошових активів – вид, розмір та валюту активу, класифікація банківських металів тощо. Для рухомого та нерухомого майна – місце знаходження або місце зберігання, вид, назву, рік виробництва/випуску тощо.

         Додатково повідомляєся, що у добровільній декларації не треба зазначати інформацію про джерела одержання/набуття об’єктів декларування.

Про активи, які підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню

Хмельницька Державна податкова інспекція  роз’яснює, що Законом України від 15.06.2021 №1539-IX  визначено одноразове (спеціальне) добровільне декларування як особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки.

Які активи підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню:

  • валютні цінності;
  • нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості);
  • рухоме майно;
  • частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;
  • цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;
  • права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери;

інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права, що належать декларанту або з яких декларант отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь