Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

До уваги жителів Гвардійської громади – платників податків і зборів

Дата: 16.09.2021 16:23
Кількість переглядів: 2443

   До 1 липня громадяни, які проживають на території Гвардійської громади мали отримати від податкової повідомлення-рішення про сплату майнових зборів. Поміж них – земельний податок  та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Довкола останнього – чи не найбільше непорозумінь. Адже дехто ніяк не звикне, що відповідно до внесених у 2013 році змін до Податкового кодексу, наші “понаднормові” квадратні метри оподатковуються. А органи контролю й досі не мають повної бази об’єктів оподаткування та їх власників. Державний реєстр речових прав на нерухоме майно запрацював 2011 року, і частину об’єктів нерухомості до нього й досі не внесено. Додаткові проблеми – у випадках, коли одна й та ж фізична особа володіє нерухомістю у різних населених пунктах. Тому повідомлення про необхідність сплати цього державного збору, як і у попередні роки, отримали не всі громадяни, яких стосується відповідна законодавча норма.

       Але радіти тим, хто поки що “обділений увагою” податківців, не варто. Може “не пронести”. Краще “виявити свідомість” й самостійно звернутися до податкових органів з документами, що засвідчують право власності на житло та інші об’єкти нерухомості. Або сплатити розраховані самостійно суми через особистий електронний кабінет платника податків. Аби уникнути ймовірних штрафних санкцій у майбутньому. А також вберегтися від значних витрат, які можуть “раптом” лягти на ваші плечі у наступні роки. Адже, за законом, податкова може виставити рахунок за той чи інший податковий період упродовж 1095 днів (трьох років) по його завершенні. Тобто, несплачений зараз податок за 2020 рік вам можуть нарахувати у 2023-ому. Разом із податками за 2021-ий і 2022-ий. А це може бути “кругленька” сума, яку, за законом, треба буде сплатити не пізніше, ніж за 60 днів після отримання повідомлення.

  Податок нараховують та сплачують за площі нерухомості, що перевищують встановлений “пільговий” розмір, на який зменшують базу оподаткування. Ці параметри останнім часом не змінювалися. Йдеться про пільги для:квартири/квартир (незалежно від їх кількості) – на 60 м²;

  • житлового будинку/будинків (незалежно від кількості) – на 120 м²;
  • різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 м².

Отже, фізичні особи – власники нерухомості податок платитимуть тільки за “понаднормові” квадратні метри.

 Громадяни сплачують податок на підставі згаданого вже податкового повідомлення-рішення. До 1 липня орган державної податкової служби мав надіслати розрахункову суму оподаткування нерухомості за минулий (2020) рік. Таке повідомлення надсилають за місцем податкової адреси фізичної особи (місцем реєстрації). Якщо платник змінив місце реєстрації та не повідомив про це податкову, не живе за місцем реєстрації чи виїхав за кордон, повідомлення він не отримає. Таким людям пропонують обов’язково звернутися з документами про право власності на майно й документами, що посвідчують особу, до податкової за місцем реєстрації (проживання).

         Водночас, якщо ДПС вчасно не надіслала (не вручила) податкове повідомлення-рішення, штрафні санкції до платника не застосовуються (пп 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ). Але... Як уже зазначалося, податок вам можуть нарахувати й одразу за три попередні роки. Річ у тім, що податкові органи надсилають повідомлення-рішення у випадку, якщо об’єкт нерухомості є в Реєстрі об’єктів нерухомого майна. Цей реєстр і досі не впорядковано. Тому й отримують податкові повідомлення не всі. Аби уникнути випадків “виставляння” податкового боргу за три роки, власники нерухомості, котрі мають платити податок, але не отримали податкового повідомлення-рішення, можуть звернутися до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для звірки даних. Як і ті, хто не згоден із нарахованими податківцями сумами. Йдеться про уточнення щодо: 

  • об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку. 

При виявленні розбіжностей між даними податкових органів й відомостями, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, суму податку перерахують. Податковий орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення вважається скасованим (відкликаним).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь