Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

УВАГА, КРИЛАТА НЕБЕЗПЕКА!!!

Дата: 03.06.2020 08:37
Кількість переглядів: 1036

Рекомендації щодо локалізації та ліквідації американського білого метелика на території Хмельницького району

Відповідно до Закону України «Про карантин рослин», Порядку проведення огляду, обстеження, аналізу, фумігації (знезараження) та інспектування (оформлення фітосанітарного та карантинного сертифікатів) об'єктів регулювання у сфері карантину рослин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. N 705 «Про деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин», з метою контролю чисельності та боротьби з американським білим метеликом (далі - АБМ) на території з карантинним режимом необхідне здійснення комплексу спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ американського білого метелика та запобігання подальшому його розповсюдженню, а саме:

Заборонити:

- вивезення з карантинної зони заражених карантинними організмами об'єктів регулювання;

- об'єктів регулювання із карантинних зон без карантинних сертифікатів.

 

Для боротьби з американським білим метеликом використовувати механічні, біологічні та хімічні заходи, а саме:

хімічні заходи: 

- асортимент пестицидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, який передбачено пунктом 35 Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 1996 року No295;

механічні заходи:

- збір та знищення гусениць і кладок яєць. Обрізання та спалювання гілок з гніздами гусениць. Видалення мертвої кори на заражених деревах, обмазування вапном стовбурів дерев. На присадибних ділянках застосовувати ловчі пояси з картону чи гофрованого паперу. Перед залялькуванням гусениць пояси знімати і спалювати;

біологічні заходи:

- застосування ентомопаразита американського білого метелика хойойї, біопрепаратів лепідоцид, дендробацилін, бітоксибацилін та інші.

 

Юридичні та фізичні особи, винні в порушенні законодавства про карантин рослин, несуть відповідальність відповідно до закону.

 

Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, що пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, особливо полюбляє шовковицю, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Основна ознака пошкодження – наявність на деревах білих павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі в середині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м. Якщо вчасно не допомогти рослині, окупованій білим американським метеликом, вона загине. Ці комахи літають вночі, тому мають мало природних ворогів, метелики переміщуються швидко і на великі відстані. Гусінь білого американського метелика коричневого кольору, бархатиста, з чорними цятками по всьому тілу, пухнаста. Лялечки шкідника зимують в корі дерев, в стеблах сухих рослин, під грудками землі і навіть у будівлях! Зими цьому шкіднику не страшні, навіть з сильними морозами. Метелики з’являються навесні, в період цвітіння фруктових дерев. У травні-червні метелики активно відкладають яйця, а вже через пару тижнів з них виходить гусінь, яка буквально зжирає листяну частину дерева. Гусінь американського білого метелика живе колоніями – це ті самі «кубла» з павутини, які ми бачимо на уражених шкідником деревах. 40, а то і 50 днів гусінь нищить все на своєму шляху, і лише потім заляльковується. Вже в липні з’являється наступне покоління метеликів, самки другого покоління ще плодовитіші, одна особина відкладає 2500 яєць! Гусінь другого покоління об’їдає дерева до самої осені.

Заходи боротьби

Механічні: знищення шкідника проводити шляхом обрізання та спалювання гнізд з личинками перших віків, та збирання лялечок, яких слід шукати у всіх щілинах дерев, парканів, стін, під камінням і цеглинами, які лежать навколо ураженого дерева, під відсталою корою на стовбурах дерев, в старих зім’ятих павутинних гніздах, перекопування ґрунту в проекції крони. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

Хімічний метод врегулювання шкідника проводять на початку відродження гусениць та після їх виходу з павутинних гнізд - 2-3 разовими обробками гусені 1-2 поколінь, інсектицидом з інтервалом 7-10 днів дозволеними препаратами згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні (антигусінь, КС - 4 мл на 10 л води на 1 сотку; антикліщ Макс, КЕ – 10 мл на 10 л води на 1 сотку; армет, КС – 4 мл на 10л води на 1 сотку; базало 100, КЕ – 6 мл на 10л води на 1 сотку; блискавка, КЕ – 1,5-2,5 на 3-5 л води; бомбардир, ВГ – 0,7 г на 10 л води;децис Профі 25WG,ВГ – 1 г на 10 л води на 2-5 дерев; діабло, КЕ – 4-6 мг на 10 л води на 8 дерев; карате Зеон 050 CS, мк.с -4 мл на 10л води; конфідор Максі, ВГ – 0,7 г на 10 л води на 6-8 дерев; Люфокс 105 ЕС, к.е. – 10 мл на 1 сотку на 10 л води; матч 050 ЕС, к.е. – 8 мл на 5 л води ; препарат 30В, КЕ – 0,4 л на 20л води; проклейм 5 SG, PГ – 3 гр на 10 л води; цезар, КЕ – 4-6 мл на 10 л води на 8 дерев).

Біологічний метод: доцільно застосовувати в населених пунктах проти гусениць молодших віків (1-3) і-за відсутності опадів протягом 3-5 днів;   (біоінсектицид Скарадо-М – 20-30г на 1 сотку) слід зауважити, що біологічні препарати діють повільніше ніж хімічні.

При проведені обробок хімічними і біологічними препаратами суворо дотримуйтесь правил та норм застосування цих препаратів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь