Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Обережно шахраї

Дата: 18.01.2023 13:13
Кількість переглядів: 182

Шахраї завойовують вашу довіру для того, аби потім вкрасти ваші гроші.

Старший дільничий офіцер поліції сектору превенції ВНП №2 ХРУП ГУНП в Хмельницькій області спільно з старостатськими округами Гвардійської ТГ проводили бесіди щодо недопущення випадків шахрайства і не допустити стати жертвами шахраїв.

Зловмисники використовують усі доступні способи, аби знайти чергову жертву: телефонують на мобільний чи стаціонарний телефон, надсилають електронні або звичайні листи, пишуть повідомлення в соціальних мережах та різних месенджерах, розміщують оголошення в інтернеті. Вони усіма доступними методами завойовують довіру потенційної жертви, і коли остання потрапляє на гачок, просять під різними приводами надіслати гроші, після чого одразу ж зникають.

Існує багато сценаріїв, які використовують шахраї у своїй злочинній діяльності, щоб заманити жертву до пастки. Але кожна людина, незалежно від віку, може захистити себе і своїх друзів та рідних, озброївшись знаннями про найбільш поширені види шахрайства.

Схеми найпопулярніших останнім часом шахрайств та прості поради, як від цього вберегтися. 

 

ШАХРАЙСТВО, ПОВ’ЯЗАНЕ З ВИМАНЮВАННЯМ РЕКВІЗИТІВ БАНКІВСЬКИХ КАРТОК. Зазвичай зловмисники тут діють за двома схемами. В першому випадку вони представляються банківським працівником або працівником служби безпеки банку і розповідають історію про несанкціоновану спробу зняти кошти з вашого рахунку. Не даючи людині часу на роздуми, шахраї одразу ж просять персональні дані (номер картки, пін-код, CVV-код у вигляді трьох цифр на звороті картки) начебто для посилення захисту заощаджень. Як тільки власник картки видає всю необхідну інформацію, вони одразу ж знімають з його рахунку всі кошти, причому, як власні, так і кредитні. 

В другому варіанті цієї шахрайської схеми злодій випитує персональні дані та коди доступу до карток під виглядом покупця, який начебто бажає перерахувати вам кошти за товар.

ЯК ЗАПОБІГТИ? Запам’ятайте лише два коротких правила:

1. Банківські працівники ніколи не питають пін-код від вашої банківської картки. Якщо людина наполегливо просить вас надати їй такі дані — це шахрай!

2. Для того, аби перевести кошти на ваш рахунок, покупцю, який здійснює оплату навіть дуже великої суми, пін-код від вашої картки теж не потрібен. Отже, якщо у вас намагаються отримати цю інформацію під таким вигаданим приводом — ви натрапили на шахрая. 

ШАХРАЙСТВО З АВАНСОВИМ ПЛАТЕЖЕМ/ПЕРЕДПЛАТОЮ: вас просять наперед сплатити повну вартість товару або ж надіслати частину коштів за товар (послугу). Як тільки ви перераховуєте кошти і продавець, а доволі часто і сам інтернет-магазин (особливо, якщо він розміщений у соціальних мережах) зникають.

ЯК ЗАПОБІГТИ? Єдиний спосіб уникнути втрати коштів — не мати справу з тими продавцями, які вимагають авансовий платіж за покупку і навіть не пропонують інших варіантів розрахунку за товар. До того ж, насторожити має і надзвичайно низька ціна на товар, наприклад, вдвічі нижча, ніж на аналогічну річ у всіх інших магазинах. 

ШАХРАЙСТВО «ВАШ РОДИЧ У БІДІ». Ця афера розрахована на емоційні переживання людини і сильне бажання допомогти близькій людині, яка потрапила у халепу. Шахраї телефонують друзям або родичам, видаючи себе або за самих жертв, або ж за представників певних професій (лікарі, слідчі, прокурори тощо), змальовують екстрену ситуацію (потрапив у лікарню, ДТП чи до відділку поліції) і благають терміново надіслати гроші, наприклад, на невідкладну операцію.

До речі, поширена ще одна шахрайська схема на тему допомоги. Вона більш сучасна і «працює» у соціальних мережах. Шахраї зламують персональні сторінки людей і від їхнього імені розсилають листи друзям з проханням терміново позичити гроші, розповідаючи про травми, хвороби, життєві проблеми і т.д.

ЯК ЗАПОБІГТИ? Перше, що потрібно зробити у такій ситуації — не бігти перераховувати кошти, а особисто перетелефонувати тій особі, яка начебто потрапила у біду. Якщо до неї не вдалось додзвонитися — це не привід для паніки. Зв’яжіться з іншими його родичами, друзями чи знайомими і з’ясуйте, коли його бачили востаннє і де він може бути. Врешті, перетелефонуйте до лікарні чи поліцейського відділку і запитайте, чи така людина до них доставлялася. 

ШАХРАЙСТВО З ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯМ часто починається з того, що пропозиція роботодавця звучить занадто добре, щоб бути правдою (наприклад: «працюйте вдома по кілька годин на день та заробляйте десятки тисяч гривень на місяць, або ж керівна посада без досвіду роботи»). В таких випадках, як правило, все закінчується тим, що шукач залишається і без «роботи» і без грошей, які його просять внести на рахунок начебто для покриття витрат на оформлення документів. В таких випадках зловмисники можуть себе видавати як роботодавцем так і представником рекрутингової агенції (фахівцем з підбору персоналу). Відомі випадки, коли такі псевдофахівці навіть на певний час орендували офіси, аби створити ілюзію успішності.

ЯК ЗАПОБІГТИ? Тут слід пам’ятати, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці. По-перше, серйозні роботодавці ніколи не вимагатиму від потенційного працівника будь-які кошти, тим паче, на збір документів. По-друге, якщо вам пропонують швидкий і дуже високий заробіток майже не докладаючи зусиль — це вже привід запідозрити щось нехороше. Перш, ніж пристати на пропозицію такої «компанії», зберіть відгуки та інформацію про неї у інтернеті, пошукайте дані у різноманітних офіційних реєстрах підприємців та підприємств. Якщо ж навіть від вас просять начебто оплатити послуги компанії-посередника у працевлаштуванні, то тут варто звернути увагу на платіжні реквізити: чи вони офіційні чи просто номер банківської картки якоїсь приватної особи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь