Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Чому необхідно вакцинуватися проти кору?

Дата: 12.04.2023 16:02
Кількість переглядів: 137

  

    Кір — це небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.
  У 2022 році у Хмельницькій області щеплення проти кору у дітей в 1 рік виконані на 90,3 %. Рівень ревакцинації у 6-річних дітей склав лише 78 %.
  Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна й забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати 2 дози КПК-вакцини – в 1 рік та у 6 років (ревакцинація).
  Варто пам’ятати, що вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і протягом чотирьох днів після появи у неї висипу.
  Інкубаційний період кору (період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 день. Потім виникає висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше!
  Кір небезпечний серйозними ускладненнями: пневмонією, отитом, енцефалітом (запаленням мозку) тощо, а також може призвести до інвалідності та смерті. Тому за перших симптомів хвороби негайно звертайтеся до лікаря!
  Ліків проти кору не існує, проте захворюванню можна запобігти. Адже, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, високий рівень охоплення населення вакцинацією (не менше 95-98 %) формує так званий колективний імунітет.
 Тож закликаємо батьків подбати про захист своїх дітей. Вакцина в Україні є, її можна отримати у педіатра чи сімейного лікаря безоплатно.
  Більш детально про захворювання та вакцинацію проти кору – за посиланням

https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/krapelni-infekcii/kir?fbclid=IwAR0UPGW30i5vg8lLreSYtVf8zTI4-k4KPkRBprLxjcXu9c_2_6Jk6x6LjLQ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь