Гвардійська громада

Хмельницька область, Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Хмельницької окружної прокуратури за І півріччя 2023 року

Дата: 11.07.2023 15:04
Кількість переглядів: 126

ІНФОРМАЦІЯ

про результати діяльності Хмельницької окружної прокуратури

за І півріччя 2023 року

Хмельницькою окружною прокуратурою упродовж І півріччя 2023 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції на території Гвардійської, Лісогринівецької, Чорноострівської, Росошанської ОТГ.

Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.

 

 І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

 

Упродовж 2023 року зареєстровано 205 кримінальних правопорушень, що на 0,46% менше, ніж за аналогічний період 2022 року (206).

За вказаний період на 23,69% збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень (87 проти 114).

Із числа облікованих 5 правопорушення, або 4,4% є особливо тяжкими. Їх кількість у порівнянні із аналогічним періодом 2022 року збільшилася на 60% (з 2 до 5).

На 10,87% зменшилася кількість облікованих тяжких правопорушень (з 46 до 41), питома вага яких становить 38,9%.

В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 26 нетяжких злочинів та 41 проступок, що більше у порівнянні з 2022 роком на 61,54 % та 29,27% відповідно.

Упродовж І півріччя 2023 року окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у 720 кримінальних провадженнях, що розслідувалися піднаглядними органами поліції.

За цей період закінчено розслідування у 156 кримінальних провадженнях (21,66%) від загальної кількості.

Скеровано до суду з обвинувальними актами 41 кримінальне провадження, у т.ч. 2 кримінальних проваджень з угодами.

За результатами досудового розслідування встановлено збитки на загальну суму 237 тис грн, з яких відшкодовано в ході досудового розслідування 233 тис грн, або 98,3%.

Оперативними підрозділами Національної поліції України в області розшукано 2 осіб, які ухилялися від органів досудового розслідування і суду та 3 безвісти зниклих осіб.

Відносно неповнолітніх кримінальні провадження не розслідувалися та до суду не направлялися.

Профілактика негативним проявам у молодіжному середовищі дала змогу не допустити підліткової злочинності (неповнолітніми особами кримінальні правопорушення не вчинялися).

Забезпечено дотримання прав неповнолітніх при проведенні оперативно-розшукової діяльності та здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.

За наслідками перевірок в діяльності органів державної системи профілактики щодо попередження злочинності в молодіжному середовищі прокурорами внесено 2 вказівки, які розглянуті та задоволені.

 

II. Протидія корупції

Прокуратурою, в координації з іншими правоохоронними органами та органами влади, проводиться робота з протидії корупційним проявам.

Впродовж поточного року до суду спрямовано 2 обвинувальні акти у сфері протидії корупції.

До прикладу, 16.01.2023 до Хмельницького міськрайонного суду для розгляду по суті скеровано клопотання у кримінальному провадженні за фактом надання неправомірної вигоди працівникам поліції, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України.

Також, окружною прокуратурою забезпечено участь у розгляді судом 1 протоколу про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, за результатами розгляду якого судом особу визнано винною та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Крім того, в порядку ч. 3 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», внесене подання директору Департаменту освіти та науки Хмельницької обласної військової адміністрації про вирішення питання щодо призначення та проведення службового розслідування з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню директором закладу освіти адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч.ч. 1,2 ст. 172-7 КупАП. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 особу.

За результатами досудового розслідування до суду спрямовано 1 обвинувальний акт у кримінальному провадженні про злочини у бюджетній сфері.

До прикладу, 30.01.2023 до Хмельницького міськрайонного суду для розгляду по суті скеровано обвинувальний акт кримінальному провадженні за обвинуваченням бувшого начальника ВПЗ одного із сіл Хмельницького району у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, за фактом заволодіння бюджетними коштами в сумі 53 378 грн. 08 коп.

 

III.    Стан законності у сфері кримінального судочинства

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

Прокурорами підтримано обвинувачення у 79 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 21 вирок.

Стосовно 2 осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння, які містять в собі ознаки кримінальне правопорушення застосовано примусові заходи медичного характеру.

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 1 апеляційну скаргу на незаконний вирок  та 1 апеляційну скаргу на ухвалу Хмельницького міськрайонного суду.

Вказані апеляційні скарги прокурора Хмельницьким апеляційним судом розглянуті та задоволені.

До прикладу, Хмельницьким апеляційним судом за апеляційною скаргою Хмельницької окружної прокуратури скасовано вирок Хмельницького міськрайонного суду від 23.01.2023 стосовно обвинуваченого через істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, що потягло за собою м’якість призначеного покарання та 13.04.2023 ухвалено новий вирок, яким обвинуваченому призначено покарання у виді 7 років позбавлення волі за ч. 4 ст.186 КК України.

IV.    Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

Вжитими організаційно-практичними заходами підвищено ефективність нагляду за додержанням конституційних прав громадян в установах застосування заходів примусового характеру органів національної поліції району, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань. Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав затриманих, ув’язнених і засуджених.

За результатами розгляду 40 документів реагування до відповідальності притягнуто 19 працівників кримінально-виконавчої служби, органів поліції та інших посадових осіб.

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, дільниці слідчого ізолятора та у виправній установі.

Завдяки вжитим заходам не допущено виникнення заборгованості по заробітній платі перед засудженими, у тому числі звільненими з місць позбавлення волі.

В установах попереднього ув’язнення та виконання покарань розташованих на піднаглядній окружній прокуратурі території не зафіксовано випадків заподіяння засудженим тілесних ушкоджень, втеч, масових заворушень та інших надзвичайних подій. 

Окружною прокуратурою систематично проводяться перевірки додержання земельного законодавства та законодавства, що регулює питання використання майна установами кримінально-виконавчої служби.

Вжитими оперативними працівниками установи виконання покарань заходами встановлено факт спроби перенесення фельдшером медичної частини № 78 філії державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Хмельницькій області на територію охоронюваної зони наркотичної речовини.

За вказаним фактом 25.03.2023 СВ Хмельницького РВП ГУНП в Хмельницькій області зареєстровано кримінальне провадження.

На даний час у вказаному провадженні проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Завдяки вжитим скоординованим заходам, упродовж першого півріччя 2023 року  попереджено 15 випадків потрапляння на територію охоронюваної зони державної установи «Райківецька ВК № 78» наркотичних речовин та у 9 випадках попереджено потрапляння мобільних терміналів.

Також у засуджених на території охоронюваної зони виявлено та вилучено 4 мобільних термінали. 

 

V. Представницька діяльність на захист інтересів держави

З метою захисту інтересів держави Хмельницькою окружною прокуратурою впродовж І півріччя 2023 року заявлено 13 позовів на загальну суму 45 млн 985 тис грн, площею 14,887 га.

Задоволено 10 позовів на загальну суму 130 млн 205 тис грн, загальною площею земель 28 га.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній та екологічній сферах.

Вжитими заходами вдалося попередити незаконне надання у приватну власність земельної ділянки природно-заповідного фонду.

До прикладу, рішенням Хмельницького міськрайонного суду задоволено позов окружної прокуратури в інтересах держави в особі Хмельницької обласної військової адміністрації, Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області до Розсошанської сільської ради про визнання недійсним рішення сесії, скасування державної реєстрації в ДЗК земельної ділянки площею 2 га та вартістю понад 16 млн грн.

Активізовано роботу у сфері охорони та використання земель лісогосподарського призначення. Зокрема, виявлено непоодинокі факти незаконної передачі у власність земельних ділянок лісового фонду під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

Реагуючи на виявлені порушення, окружною прокуратурою до господарського суду пред’явлено позов в особі Хмельницької обласної військової адміністрації до ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області, Лісовогринівецької сільської ради про визнання недійсним наказу про передачу земельної ділянки у комунальну власність, зобов’язання повернути земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 2,27 га вартістю 28 млн 445 тис грн.

Крім того, рішенням господарського суду Хмельницької області від 02.02.2023 задоволено позов керівника окружної прокуратури в інтересах держави в особі Хмельницької обласної військової адміністрації до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та фізичної особи про визнання недійсним наказу, визнання недійним договору оренди землі та зобов’язання повернути земельну ділянку лісогосподарського призначення площею 13,30 га та вартістю понад 84 млн грн, яке перебуває на виконанні.

Також, активно вживалися заходи прокурорського реагування за фактами перебування у власності іноземців та осіб без громадянства земель сільськогосподарського призначення в порушення вимог ст. 81 Земельного кодексу України.

Зокрема, впродовж поточного року, окружною прокуратурою до суду скеровано 7 позовних заяв про конфіскацію у громадян рф 15 земельних ділянок загальною площею 10,617 га вартістю 780 тис грн.

Крім того, впродовж вказаного періоду в ході здійснення представницької діяльності до ЄРДР внесені 4 кримінальні провадження, з них 2 у бюджетній сфері, 1 у сфері земельних відносин та 1 в екологічній сфері.

 Представницька діяльність на захист інтересів держави (у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству)

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства Хмельницькою окружною прокуратурою у І півріччі 2023 року до суду заявлено 1 позовну заяву у бюджетній сфері на суму 30 795 грн.

Предметом вказаного позову є визнання додаткових угод до договору про постачання природного газу недійсними та стягнення надміру сплачених сільською радою коштів до місцевого бюджету.

Упродовж вказаного періоду 10 позовних заяв на суму 1 млн 440 тис грн задоволено судом.

Зокрема, предметом зазначених позововних заяв є припинення незаконного використання земельних ділянок навчальних закладів.

До прикладу, рішеннями Хмельницького міськрайонного суду задоволено позовні вимоги прокуратури та визнано недійсними накази Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та витребувано з незаконного володіння на користь Чорноострівської селищної ради земельних ділянок загальною площею 20 га.

На даний час рішення суду перебувають на виконанні в Чорноострівській селищній раді.

У поточному році у сфері охорони дитинства забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 1 млн 734 тис грн та 5 земельних ділянок загальною площею 10 га повернуто у комунальні власність територіальної громади.

VI.    Розгляд звернень громадян

За І півріччя 2023 року до окружної прокуратури надійшло надійшло 49 звернень, з них вирішено 23 звернення, що становить 46 % від загальної кількості звернень, 22 звернень направлено в інші відомства для вирішення.

Значна кількість звернень, що надійшла до прокуратури, стосується питань досудового розслідування -  14 звернень. Питома вага даної категорії звернень становить 28 % від загальної кількості звернень.

Найчастіше заявники звертаються з такими формами звернень як заява та скарга. Здебільшого тематика таких звернень стосується питань досудового розслідування, у тому числі рішень, дій та бездіяльності органів поліції та питань додержання кримінально-виконавчого законодавства.

За вказаний період до Хмельницької окружної прокуратури надійшов 1 запит в порядку Закону України «Про доступ до  публічної інформації», який направлено іншим розпорядникам інформації.

У продовж І півріччя керівником окружної прокуратури на  особистому прийомі прийнято 15 усних звернень громадян, на які надано усні роз’яснення.

Більшість питань, що порушувалися заявниками стосуються додержання кримінально-виконавчого законодавства.

 

VII.   Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

З метою інформування суспільства про результати діяльності окружної прокуратури працівниками здійснено 27 виступів.

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь